neděle

Patchwork & Quilting Jak na to - recenze

Ve středeční nabídce na mě kukla slušná hromádka knih od nakladatelství Metafora  pro tvořivé lidi.
Hned jsem se vrhla na šicí knížku Patchwork & Quilting od Susan Briscoe.
Vydala Metafora v roce 2015 a přeložila ji Eva Fuková.
160 stran s barevnými ilustracemi a spoustou rad a postupů.
Myslím, že úvodní slovo autorky ji vystihuje docela přesně:
"Objevíte bohatou nabídku technických postupů a užitečných nápadů ve formě srozumitelných návodů, jichž můžete využít ke zdokonalení své tvorby. Kniha obsahuje přes 200 přehledně a tematicky uspořádaných postupů, jaké používají profesionálové, a  kromě toho spoustu zasvěcených rad a "tajných" fíglů - zkrátka veškeré informace, které potřebujete k vytvoření skvělého patchworku."

Opravdu se nejedná o knihu s postupy na jednotlivé projekty, ale spíše o encyklopedickou příručku s různými technikami, postupy a užitečnými tipy. Informací a nápadů je v knize opravdu spousta. Z obsahu vybírám: Pomůcky a vybavení, Výběr a příprava látek, Práce s předlohami, Řezání látek, Patchworkové techniky, Aplikace a zdobení, Quiltovací techniky, Lemování a dokončení a nechybí ani rady k výstavám. Nechybí rejstřík, slovníček pojmů a tabulky k výpočtu velikostí. Na závěr pak pozvánka do Dílničky u krbu, kde najdete i náhled do knihy.

V knize jsou klasické a moderní postupy. Dozvíte se co hemstitch, metoda "quilt-as-you-go", jak na broderie persé nebo fussy cutting.

Jedna praktická ukázka:
Náhodně jsem otevřela knihu na kapitole Aplikace pomocí papíru.
Přesněji - jedná se o aplikace pomocí pomocí Freeze papíru. Jedná se o speciální papír, který původně sloužil k balení potravin do mrazáků s povoskovanou jednou stranou. Teplem ta povoskovaná strana k látce přilne. Této vlastnosti se při šití patchworku využívá nejen na obyčejné a revezní aplikace, ale i na další techniky. Třeba šití křivek, skládaných tvarů, případně ke zdobení látky pomocí šablony a barev. Já používám většinou na aplikace šité v ruce.

V knize najdete nejen rady, jak takové aplikace vytvořit, jak našívat ručně nebo strojově, ale také tip, jak tento u nás špatně dostupný a drahý papír nahradit.

Papír nažehlím voskovanou stanou na rubovou stranu látky (funguje to stejně dobře s originálem i s náhražkou). Obstřihnu se švovými přídavky na zažehlení. Vnitřní zaoblení nebo ostré špičky je potřeba nastřihnu. 
Podle tvaru šablony látku švy sežehlím. Pokud látka nedrží tvar je dobré ji před použitím mírně naškrobit.
Papír odstraním a vytvořený tvar můžu našívat ručně nebo strojem.
Já to vidím tak, že tuto knížku budu potřebovat. A třeba se s její pomocí propracuji až ke kapitole Výstavy a přehlídky, Kdo ví...
Krásné dny Jana

7 komentářů:

  1. Nádherné knihy, hned bych si nějakou vybrala.

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, dík za recenziu :) Po tejto knihe pozerám už dlhšie,len som nikde nenašla ukážky z nej :).Tak už viem,o čo sa jedná :).A ten papier do mrazáku? Kde ho zháňaš? Lebo v Bratislave všetci na mňa pozerajú ako na blba,že snáď papier na desiatu - nie? Tak Ti neviem,kde to zohnať.Poraď prosím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... dobré odpoledne, ten papír se asi v běžném papírnictví neprodává, mají ho většinou v e-shopech s patchworkovými látkami a pomůckami, asi se sem nedá zadat přímo odkaz na shop, ale stačí zadat do googlu Freezer paper
      Miluška

      Vymazat
    2. Ďakujem Miluška. Na Slovensku to neviem zohnať - neviem,či slovenský predajcovia nepotrebujú reklamu, lebo google mi nachádza len odkazy na české (príp.iné zahraničné) stránky.Nuž ale ich škoda.Objednané v Čechách :).Beáta

      Vymazat
  3. Ahoj Jani,knížku jsem si právě objednala.Můj hodný muž mi to odsouhlasil,ať si udělám radost.Děkuji za tip.Krásné dny,Štěpánka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Jani, to je skvělé, že jsi nám udělala recenzi knížky! Když se líbí tobě - skvělé patchworkářce, tak to stojí za to. Blíží se mi narozeniny, tak někoho na ni nenápadně navedu, ať nemají doma problém s nápady... Jani a moc děkuju za moc milý, krásný komentář u mně!! Ať se ti daří!!

    OdpovědětVymazat
  5. Freezer papír už doma mám, teď ještě tu knížku. :-) Děkuju Ti za tip. Jamalko.

    OdpovědětVymazat